Beuken zijn cool

zandpad in beukenbos

Beuken zijn cool

Beuken zijn cool

Na bijna een maand onafgebroken in groepsverband in de Alpen te hebben gewandeld, is het tijd voor een solotocht in Nederland. Even me helemaal alleen wanen in de natuur. En ondanks dat het hartje zomervakantie is, lukt dat midden op de Veluwe wonderwel prima. Ik kom de hele dag slechts 5 wandelaars tegen. Fietsers zie ik genoeg. Meestal op een fietspad in de verte. Soms mag ik stofhappen als een sportieveling met zijn MTB voor een zandpad kiest.

Vanwege de warmte heb ik gekozen voor het bos en heb op Route You een tocht midden op de Veluwe uitgekozen. De Wildebraswandeling (waarom die zo heet is me ook na het lopen van de tocht nog steeds een raadsel) is een tocht van ruim 15 kilometer die start tussen Garderen en Putten. Niet gemakkelijk bereikbaar met het OV, maar zeker de moeite van de autorit waard.

Fris en dor
Vanwege de hoogte in de Alpen was de warmte van de afgelopen weken goed te doen. Uitzondering vormden de puinhellingen en rivierdalen die die pal zuid lagen. Daar was het balans vinden tussen de inspanning van klimmen, voldoende drinken en met grote regelmaat het lichaam iets laten afkoelen. Voor zover dat mogelijk was. Op grotere hoogte was het juist heerlijk wandelen. De alpenlucht die ’s morgens pas langzaam opwarmt en de verfrissende buien die een enkele keer ’s avonds vielen hielden het fris en groen.

Na alle horrorverhalen over de droogte in Nederland, ben ik zelf erg benieuwd hoe het bos er nu bij staat. Hoewel de Veluwe niet helemaal op zeeniveau ligt, is het verschil goed merkbaar. Het warmt sneller op en de droge zandgrond weerkaatst het zonlicht onbarmhartig. Maar deze tocht is cool. Al vanaf het begin wandel ik door uitgestrekte beukenbossen. Het briesje dat er is doet de bladeren gezellig ruisen en geeft mij zelfs een kleine chillfactor. Perfect op zo’n warme dag – het kwik loopt ’s middags nog tot 28 graden op.

Eiken versus beuken
Na het bos voert de route met over de Ermelose heide. Daar is het pittig warm. De heide en bosbessen die er anders zo fier bij staan, ogen droog, dor en bruin. Hobbyisten met hun modelvliegtuigen staan er met auto’s middenin. Zij liever dan ik. De route duikt gelukkig snel weer het bos in, maar als blijkt dat die over een parkeerplaats en later langs een zandweg met autoverkeer leidt, sla ik af en struin het bos door op zoek naar een alternatief.

Dat voert me niet alleen door een prachtig oud eikenbos, maar ik stuit ook op de lokale motorcrossbaan. Gelukkig eren ze in deze regio de zondagsrust, zodat ik op een stoeltje dat ik langs het parcours vind, een mooie en stille lunchplek heb. Ook het wild heeft dit rustige stuk bos ontdekt en heel relaxt wandelen er wat reeën voorbij. Wat een cadeau!Blik op gesloten bladerdek van beukenbos vanaf de grond op Veluwe bij Garderen.

Ik loop verder door de oude eikenbossen met dicht struikgewas eronder. Ook hier ogen de blaadjes van de bosbessen dor. De takjes zijn nog groen, dus hopelijk overleven de plantjes. Onder enorme douglas sparren hebben varens en bosbessen het een stuk beter. Als het bos verderop weer overgaat in beuken, merk ik dat het weer wat frisser voelt. Het is heerlijk wandelen in deze lommerrijke omgeving. Een knalgroen bladerdek biedt me bescherming van de zomerhitte. Oké, ook deze bladeren zullen waarschijnlijk eerder vallen dit jaar, maar deze kanjers zijn vast goed genoeg geworteld om het te overleven.

Koningin van het bos
Het verbaast me niets, dat de beuk ook wel de koningin van het bos wordt genoemd; een sterke boom met een vrouwelijke verschijning, fijn en gracieus. De beuk symboliseert in literatuur de vrouwelijke wijsheid en aandacht, warmte en troost, standvastigheid en waakzaamheid, creativiteit en doorzettingsvermogen. Duurzaamheid, energie en betrouwbaarheid zijn spirituele eigenschappen die aan de beuk worden toegedicht. Niet mis allemaal. Al wandelend geniet ik van deze indrukwekkende schoonheid.

In de schaduw van de beuk groeit nagenoeg niets. Maar, net zoals de kleine beukjes die eronder wél wortel weten te schieten, hebben wij mensen het daar nu ook heel goed. Het beukenbos is letterlijk cool. Wil je ook je hoofd koel houden? Maak dan eens een wandeling door een beukenbos. Je vindt ze o.a. op de Utrechtse Heuvelrug, de Veluwezoom en rond Garderen.

Geen reactie's

Geef een reactie

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Wandelen Werkt en ontvang gratis de mindfulnessoefening “De Boom”. Deze geeft je al direct inspiratie en kracht.