Bewegen doet wonderen voor je brein

Schets van Romeinse dichter Juvenalis

Bewegen doet wonderen voor je brein

De Romeinse dichter Juvenalis greep zijn motto ‘een gezonde geest woont in een gezond lichaam’ niet zomaar uit de lucht. Amerikaanse onderzoekers toonden met MRI scans aan dat bewegen niet alleen ‘geluksstofjes’ zoals dopamine, serotonine endorfine aanmaakt, maar ook op langere termijn positieve sporen achterlaat in je hersenen.

We kennen de term runners high wel, maar er is dus ook zoiets als ‘walkers high’. Want ook wandelen zorgt voor de aanmaak van nieuwe neurotransmitters. Dit zijn chemische stofjes die zenuwcellen met elkaar laten verbinden. Dat komt de grijze massa in je hoofd ten goede.

De hersenbanen, de snelwegen in je hoofd, blijven zo gezonder en raken minder snel verstopt. Hersendelen die het geheugen, concentratievermogen, multitasken, coördinatie, balans en informatieverwerking aansturen, blijven zo langer fit.

Meer bewegen betekent dus ook een fitter brein. En volgens de onderzoekers is het in veel gevallen ook effectiever dan medicijnen. Wellicht kan je dit inspireren tot een mooi voornemen voor het nieuwe jaar?

Mens sana in corpore sano

We moeten bidden voor een gezonde geest in een gezond lichaam.

Vragen om een dapper hart dat de angst voor de dood niet kent,

en de lengte van het leven als minste der natuurgaven acht,

elke inspanning verdraagt en toorn noch verlangen kent,

het zwoegen van Hercules hoger acht dan de lusten, banketten

en zachte kussens van Sardanalalus.

Wat ik u aanbeveel kunt u uzelf bieden;

de enige weg naar een vredig leven is deugdzaamheid.

*

Geen reactie's

Geef een reactie

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Wandelen Werkt en ontvang gratis de mindfulnessoefening “De Boom”. Deze geeft je al direct inspiratie en kracht.