Buiten bereik

zee en strand gezien vanaf duinen bij paal 3 Terschelling

Buiten bereik

Buiten Bereik

Afgelopen weekend overkwam het me op Terschelling. Nadat ik over de Noordsvaarder naar Paal 3 was gewandeld, was ik ineens buiten bereik. Op de toppen van de duinenrij had ik nog prachtige foto’s gemaakt en berichtjes naar deze en gene gestuurd. Nu ik op het strand was, was die wereld ineens ver weg. ‘Geen service’, zei mijn telefoon. En dan ben je dus ineens écht alleen. Alleen met een prachtige wereld om je heen.

In juli wandelde ik bijna een hele week ‘buiten bereik’ door een verlaten deel van de Provençaalse Alpen. Plekken die ooit als dorp bewoond werden, waren nu verworden tot ruïnes in verder uitgestorven dalen. We sliepen in oude boswachtershuizen, uitgebaat door de Franse Staatsbosbeheer (ONF). Gave accommodaties, midden in de natuur, met water uit de bron.

Soms was er in zo’n huis elektriciteit om je telefoon op te laden, maar bereik was er nauwelijks. Bij mij was na twee dagen de knop omgegaan. Het blijven checken of je bereik hebt, vond ik na een tijdje heel irritant. Een stomme gewoonte eigenlijk. En ik maakte de afweging dat ik liever mijn batterij spaarde voor foto’s. Dus ging de telefoon de rest van de week op de vliegtuigstand. En dan vergeet je dat apparaat eigenlijk gewoon. En ben en blijf je veel gemakkelijker in het ‘nu’.

Een enkele keer hoorde je bij het passeren van een pas nog een koor aan piepjes als op de telefoons van mijn wandelvrienden berichtjes binnenstroomden. Maar verder was het stil. Met volle aandacht voor de wereld om ons heen wandelden wij dagenlang door deze uitgestorven streek.

Zo ‘los van de wereld’ komen, kan tegenwoordig bijna alleen nog maar als je naar de maan vliegt, of een van de uitzonderlijke wifi-vrije zones treft. En met het oprukkende bereik – er worden nog steeds meer en sterkere masten bijgebouwd – is het een uitdaging om buiten bereik te zijn. Dwalend over het strand van Terschelling, bedacht ik me dat ik wel vaker buiten bereik wil zijn. Als mijn telefoon dan toch bereik heeft, zet ik m gewoon uit. Ik weet nu waar het knopje zit.

Geen reactie's

Geef een reactie

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Wandelen Werkt en ontvang gratis de mindfulnessoefening “De Boom”. Deze geeft je al direct inspiratie en kracht.