Een duik in het bos

kruin van beuk in herfstkleuren

Een duik in het bos

Vandaag ga ik mee met een workshop Shinrin-Yoku. Eigenlijk bestaat er geen goede vertaling van het woord Shinrin-yoku. Wat het dichts in de buurt komt is ‘ontspanning die verkregen wordt door je onder te dompelen in het bos, letterlijk of figuurlijk’. Ik deed het letterlijk.

We hebben geluk, denk ik, als ik richting Wassenaar rijd. De hemel is strakblauw en de zon straalt over de witte deken van nevel die net boven het weiland hangt. Het is een prachtige dag. Maar met die mooie heldere lucht komt ook de kou, het is eind oktober en er is nachtvorst geweest. Met een gevoelstemperatuur van -1 gaan we bosbaden. Ik hoop dat de zon ons snel zal opwarmen.

Onze gids is Natascha Boudewijn. Zij was als veggie-chef bekend van Green Delicious. Ze ontdekte door haar burn-out de kracht van de natuur. Ze heeft zich tegenwoordig helemaal toegelegd op bosbaden met haar Shinrin-Yoku Academy. We gaan dus in goed gezelschap op pad. En ik vind het heerlijk om zelf weer eens deelnemer te zijn en me over te geven aan de natuur en de gids die ons er doorheen loodst.

Vertraging en verstilling zijn basis-ingrediënten van het bosbaden. En al snel voel ik een enorm diepe ontspanning in me. Heerlijk om zo helemaal op te gaan in de natuur. Terwijl ik stil in sta in het bos, komen 2 grote bonte spechten aanvliegen. Ze gaan verstoppertje spelen, vlak voor m’n neus. Wat een schoonheid en humor zit er toch in de natuur.

We wisselen wandelen en stilstaan met elkaar af en een paar keer geeft Natascha suggesties om de verbinding met de natuur en onszelf verder te verdiepen. De aandacht gaat daarbij vooral naar de zintuigen. Die worden door de oefeningen maximaal opengezet, wat mijn waarneming nog eens versterkt. De rest van de wereld raakt op de achtergrond. Het geluid van het verkeer hoor ik de rest van de ochtend eigenlijk niet meer bewust.

Hoogtepunt van de workshop voor mij is de fysieke verbinding met een immens mooie beuk. Een ervaring die moeilijk te beschrijven is met woorden, maar een gevoel van verliefdheid komt het meest in de buurt. En als ik er dan toch woorden aan probeer te geven komt ook geborgenheid op. Ondanks de kou, neem ik ruim de tijd voor deze kanjer. De beuk wordt ook niet voor niets de koningin van het bos genoemd.

Dat bosbaden, de meditatieve manier van wandelen, de wereld aan het veroveren is, snap ik wel. Ik kan me nu heel goed voorstellen dat het prima werkt om stress te verlagen en je beter te voelen. Want los van het wandelen brengt bosbaden, net als mindfulness, je ontspanning op een dieper niveau. Het vormt daarmee een verrijkend ingrediënt voor het programma van Wandelen Werkt.

herfstbos met mager zonnetje erdoorheenstevige wortels van beukuitzicht theekoepel open landschapkroon van grote sterke beuk

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Wandelen Werkt en ontvang gratis de mindfulnessoefening “De Boom”. Deze geeft je al direct inspiratie en kracht.