Het verhaal van de heuvelrug

Het verhaal van de heuvelrug

Afgelopen zondag zwierven we over de Utrechtse Heuvelrug, door prachtige bossen. Nog meer dan anders, vertelde het landschap die dag een verhaal. De kuiten werden stevig getraind door de hoogteverschillen en we doken in de geschiedenis, als wandelend in het spoor van de Fransen en welgestelde Nederlanders. We stonden in een zandverstuiving vol stuifduinen, heide, dennen met hier en daar een oude jeneverbes. Een betere plek om over het ontstaan van de Utrechtse Heuvelrug te vertellen bestaat er bijna niet.

We dwaalden over prachtige landgoederen en namen de tijd voor verhalen over welgestelde families die hier in de 19e eeuw hun buitens vestigden, in het toen nog open landschap. We beklommen het hoogste punt van de Heuvelrug, de Pyramide van Austerlitz. Samen met de beginselen van de parlementaire democratie, de burgerlijke stand, het metrische stelsel en belasting naar draagkracht erfenissen uit de Franse tijd.

Het Franse leger verbleef niet toevallig in de streek. De heide rond Zeist bood voldoende ruimte voor manoeuvres en nog belangrijker, er was schoon drinkwater. En omdat soldaten ook van een natje en droogje moeten worden voorzien, ontstond er een nederzetting, Austerlitz. Verder dwalend troffen we onze lunchbestemming, het Beauforthuis. Na boerderij en landbouwschool werd hier door de lokale weldoener Stoop een kerk gebouwd. Nu een perfecte pleisterplaats voor wandelaars en fietsers.

Een weekend eerder zat ik nog aan de koffie in het Beauforthuis. Toen trokken we in drie dagen een groot deel van de heuvelrug over van noord naar zuid. Tussen Hilversum en Veenendaal west ontdekten we de mooiste herfstbossen in een afwisselend en rijk glooiend landschap. En dat smaakt na meer….  Ben jij ook benieuwd naar het verhaal van ons Nederlandse landschap? Loop dan eens mee met een van de wandeltochten op de laatste zondag van de maand. Hier vind je de agenda.

4 foto's van herfst op de heuvelrug4 foto's van herfst op de heuvelrug4 foto's van herfst op de heuvelrug

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Wandelen Werkt en ontvang gratis de mindfulnessoefening “De Boom”. Deze geeft je al direct inspiratie en kracht.