Leve(n) de duinen!

mensen met rugzak in duinen

Leve(n) de duinen!

Oude Schoen, de Bruid van Haarlem en het Verbrande Huis. Onze wandeling op de laatste zondag van januari bracht ons door duinvalleien met wel hele bijzondere namen.

Na een heerlijk koffietje in het Duincafé trotseerden we regen en windkracht 8 om op stap te gaan door de Kennemerduinen. Ondanks de regen, die ons vooral in de ochtend vergezelde, hadden we toch prima uitzicht vanaf de duintoppen die we hebben beklommen. Ons eerste hoogtepunt was de Hazenberg met een mooi uitzicht over het Vogelmeer. Maar in de verte lokte inmiddels de zee, dus op naar Parnassia. De uitspanning biedt na de verbouwing, naast een pracht uitzicht op zee, nu ook een heel mooi venster op de duinen.

Opgedroogd en opgewarmd met soep en broodjes vervolgden we onze weg daarna over het strand. De Noordwester in ons gezicht maar met een zonnetje erbij was het best aangenaam. Na nog een laatst blik op de glinsterende branding, hebben we bij Kattendel het strand achter ons gelaten om met de wind in de rug oostwaarts te lopen.

Onderweg zien we overal grote plekken waar de bovenlaag van de duinen is afgeplagd. Zo krijgt de oorspronkelijke duinvegetatie weer een kans en kunnen de duinen meegroeien met de zeespiegelstijging. Een slimme aanpak, maar we moeten toch even wennen aan die kale, wandelende, levende, duinen die we overal om ons heen zien.

We vervolgen onze weg via mooie, smalle struinpaadjes. Hier ervaren we de stilte en rust van de  natuur optimaal. We dwalen door afwisselende bossen en uitgestrekte duinvalleien. De  bochtige paadjes kunnen ons alleen maar doen vermoeden waar de naam Dronken Del aan ontleend is…

We dalen verder af naar het zuiden. Als het weer drukker wordt op de paadjes zijn we weer in de buurt van ons startpunt, het Bezoekerscentrum. Daar sluiten we ook weer af met een drankje. Zo is ook deze laatste zondag van de eerste maand van het jaar weer mooi besteed.

Foto: Gert Jan Grootswagers

Geen reactie's

Geef een reactie

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Wandelen Werkt en ontvang gratis de mindfulnessoefening “De Boom”. Deze geeft je al direct inspiratie en kracht.