Smart wandelen

track smartphone

Smart wandelen

Wandelen wordt een stuk ontspannender als je weet waar je heen wilt of waar je wilt dwalen. Maar hoe doe je dat nou? Lekker een eind weg lopen of de bestemming bereiken zonder dat je de hele tijd op je kaart of scherm zit te turen? En welke digitale middelen kunnen je daarbij ondersteunen?

Wandelen Werkt helpt je vooruit. Want natuurlijk is er niets mis met het ouderwetse kaartlezen en kompas om te kijken of je op koers zit voor je bestemming. Maar kaartlezen moet je liggen en het kost gewoon iets meer tijd. En er is zoveel aanbod van handige digitale kaarten, zonde om ze niet te gebruiken. Bovendien zijn ze net zo nauwkeurig zijn als de traditionele wandelkaart van 1:25.000. Soms zijn ze zelfs iets gedetailleerder. En ze zijn gemakkelijk in gebruik.

Digitale kaarten
Zelf ben ik fan van de app Pocket Earth(voor Iphone). Daarmee heb je altijd de wereld in zakformaat bij je. Maar ook andere (gratis) apps als Locus Map, Topo GPS en Maps.me (allemaal geschikt voor android) werken hetzelfde en zijn natuurlijk prima. Het fijne van deze apps is, dat je zelf kiest welke routes je wilt lopen door deze vanuit een aanbieder zoals Wandelnet of Eropuit (van de NS Wandeltochten) te importeren of er een eigen route in te zetten. Ook kun je hierin gemakkelijke een nieuwe track vastleggen en je oriënteren als je lekker aan het struinen bent geslagen. Met een druk op te knop weet je waar je bent en waar de dichtstbijzijnde horeca of bushalte is, bijvoorbeeld.

All-in apps
Wil je een bestaande route lopen dan kun je ook een van de apps downloaden van aanbieders zelf. Sommige zijn gratis, anderen betaald, maar er is ruime keuze, dus ook hierin kun je je eigen pad kiezen met bijvoorbeeld Wandelzapp, Klompenpaden, Route.nl, Natuurroutes en AbelLife. Maar ook organisaties als Vitens, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en IVN bieden routes aan. Daarnaast heb je nog tal van apps voor specifieke gebied. Van de Kempen en Graubünden tot onzichtbaar Zwolle. Van bijna elk gebied bestaat er wel een app. Dus opties genoeg.

Maar ook het weer is belangrijk voor een ontspannen wandeling. Buienradar en Weatherpro mogen dan ook niet ontbreken op je telefoon.

Geen reactie's

Geef een reactie

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Wandelen Werkt en ontvang gratis de mindfulnessoefening “De Boom”. Deze geeft je al direct inspiratie en kracht.