16615
page-template-default,page,page-id-16615,,qode-title-hidden,side_area_uncovered_from_content,qode-child-theme-ver-16.6.1532084384,qode-theme-ver-28.7,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.8.0,vc_responsive
[action full_width=”yes” content_in_grid=”no” type=”normal” text_font_weight=”” show_button=”no” background_color=”#0f8d44″ text_size=”16″ padding_top=”10″ padding_bottom=”10″]

Wandelen werkt voor je plezier

[/action]

Wandelen werkt voor je plezier

Wandelen Werkt organiseert wandeltochten in Nederland en verzorgt voor SNP Natuurreizen ook wandeltochten in het buitenland. Wil jij ook meer genieten van onze prachtige natuur en lekker buiten zijn? Loop dat gezellig een keertje mee!

Ik word altijd blij van wandelen. Of het nu een ommetje is op een mooie zomeravond, een nieuwe wandelroute, een struintocht, stadswandeling of een meerdaagse wandeltocht. Het maakt me niet uit, als ik wandel voel ik dat ik leef. Ik ontmoet leuke mensen, krijg nieuwe ideeën en kom altijd vol energie terug.

Meerdaagse tochten zijn geweldig omdat je dan pas echt los komt, maar passen niet altijd in de agenda. Toch lukt het altijd om tijd te maken om te wandelen. Als je 3 keer per week een halfuurtje loopt, gaat de energie al stromen. Nieuwe wandelroutes maken het natuurlijk nog leuker. Daarom biedt ik op deze pagina volop inspiratie en ideeën voor nieuwe wandelingen. Korte of lange tochten. Routes, maar ook tips om buiten de gebaande paden te gaan.

Loop mee!

Elke laatste zondag van de maand organiseer ik een zwerfwandeltocht door een van mijn favoriete natuurgebieden in Nederland. Je komt zo van alles te weten over het ontstaan van het gebied en wat er zoal groeit en bloeit. De afstand van de tochten varieert tussen de 10 en 20 kilometer. We lopen op een ontspannen wandeltempo, met tijd voor de natuur en wat zich verder aandient.

Ook ga ik regelmatig voor SNP Natuurreizen op pad. Lekker een hele week buiten met een groep enthousiaste wandelaars. Misschien heb je wel zin om eens mee te gaan? Of ga je liever alleen of met anderen op pad? Ook daarvoor vind je op deze pagina volop inspiratie.

[button size=”large” target=”_self” hover_type=”default” text=”Ja, ik wil ook wandelen voor mijn plezier!” link=”https://www.wandelenwerkt.nl/agenda/” custom_class=”kleinebutton” color=”#ffffff” background_color=”#0f8d44″ hover_background_color=”#000000″ border_color=”#0f8d44″ hover_border_color=”#000000″ border_radius=”0″ hover_color=”#ffffff”]
Meer natuur in je leven

Meer natuur in je leven is een geweldige manier om je reserve-batterij op peil te houden”, zegt Agnes van den Berg in Happinez. “De natuur is een bron van vitaliteit en gezondheid. En zo onthoud je wie je bent”.

 De beste struingebieden van Nederland

Wil je grenzeloos genieten door te struinen? Roots zette de beste struingebieden van Nederland op een rijtje. Zo kun je vrij wandelen,  zonder het keurslijf van ‘wegen en paden’.

Op pad met Marianne

Zwerfwandeltochten in Nederland

Elke laatste zondag van de maand organiseer ik een groepswandeling om een prachtig stukje Nederland te ontdekken. Mijn wandelingen verlopen nooit helemaal volgens plan en planning. Graag laat ik me onderweg verleiden om van de gebaande paden af te wijken. Om even een mooi uitzicht mee te pikken, dat leuke laantje in te slaan of het bos in te wisselen voor hei of duinen. Of andersom natuurlijk, want het is maar net hoe het landschap zich presenteert. De natuur is op z’n best als je erdoor verrast kunt worden. De schoonheid van alles wat bloeit en groeit, lichtval, vogelgeluiden en de (soms) weerbarstige elementen brengen de natuur tot leven. En wij genieten daar volop van!

Deze wandelingen zijn uitermate geschikt voor natuurliefhebbers. Als je een kilometervreter bent of alleen komt om te kletsen, dan is deze wandeling waarschijnlijk niet geschikt voor jou. Want juist stilte en observeren zorgen ervoor dat je de natuur in volle glorie kunt beleven.

In de AGENDA vind je een overzicht van alle wandeltochten. Door te klikken op de tocht krijg je meer informatie over de datum, het gebied, de kosten en het aanmelden. Loop je mee?

[button size=”large” target=”_self” hover_type=”default” text=”AGENDA WANDELTOCHTEN” link=”https://www.wandelenwerkt.nl/agenda/” custom_class=”kleinebutton” color=”#ffffff” background_color=”#0f8d44″ hover_background_color=”#000000″ border_color=”#0f8d44″ hover_border_color=”#000000″ border_radius=”0″ hover_color=”#ffffff”]

Met Marianne op stap is altijd een verrassing. Deze wandeling sprak mij in eerste instantie niet zo aan, maar ik sloeg aan op ‘Amazonegebied in de polder’, zoals het omschreven stond. Ze weet je te triggeren met smaakmakende informatie. En hoe interessant en leuk bleken de locatie en de wandeling ook nu weer. Oké, het weer werkte wonderwel mee, maar dat struinen door bosrijke polder met alle weetjes daaromheen maakt dat wandelenwerkt werkt in het kwadraat!

Marianne’s top 5

Heuvelrughike (5 dagen)

In deze nieuwe oer Hollandse langeafstandstocht loop je in vijf dagen van Huizen aan het Gooimeer naar de Grebbenberg net voorbij Rhenen. De tocht voert je over het unieke stuwwallenlandschap van de Utrechtse Heuvelrug, die trouwens ook door Noord-Holland loopt. Je maakt onderweg kennis met de verhalen van dit landschap dat is gevormd in de een-na-laatste ijstijd. Met alle hoogteverschillen en prachtige uitzichten is het een hele afwisselende tocht. Laat je verleiden door dit mooie wandelavontuur en ga Op Pad!

auteur bij bij bord hoogste punt heuvelrug

Veluwezoom (1 dag)

Hier liggen mijn roots, want ik ben geboren in Velp en opgegroeid in Dieren. Nog steeds kan ik genieten van de schitterende natuur hier. Het heuvelachtige gebied over oude stuwwallen heeft mooie, diepe, stille bossen, uitgestrekte heidevelden en prachtige vergezichten. Kortom, hier raak je niet snel uitgewandeld. De NS Wandeltocht Veluwezoom is een aanrader voor wie kennis wil maken met de onzalige bossen en de Posbank. En de Carolinahoeve laat je natuurlijk ook niet links liggen. De pannenkoeken zijn er niet te versmaden!

Tour du Mont Blanc (10 dagen)

Deze tocht is de ultieme, internationale wandeltocht in de Alpen. In 10 dagen loop je over een zo hoog mogelijke wandelroute om de Mont Blanc heen. Je hebt dagelijks de mooiste uitzichten op de vele gletsjers van de top van Europa. Je doorkruist drie landen en slaapt in berghutten. De maaltijden worden door de hutten verzorgd, maar elke land heeft daarin zijn eigen tradities. Dat proef je! De muilezel die meeloopt neemt wat van je bagage over, dus is het allemaal goed te doen. Ik liep de tocht in internationaal gezelschap via Cairn, maar er zijn veel organisaties die hier iets aanbieden.

Amsterdamse Waterleidingduinen (1 dag)

Een heerlijke plek om te zwerven, zonder dat je écht kunt verdwalen. Maar er is ook een flink aantal gemarkeerde routes, dus volop keuze. De kans op een ontmoeting met een damhert is hier levensgroot. Ze zijn zo aan bezoek gewend, dat je ze prima kunt fotograferen. Enige nadeel hier is dat je entree betaalt en het is betaald parkeren. Er zijn ook diverse horecagelegenheden bij de entrees, zoals Pannenland en de Oase. Perfecte plekken om bij te komen van je wandeling. Beheerder Waternet biedt op de website diverse routes aan.

Rondje Terschelling (3 dagen)

Terschelling is mijn favoriete Waddeneiland en wandeleiland! En in de tijd dat ik bij de VVV Terschelling werkte heb ik samen met Wandelnet een mooi 3-daagse wandelarrangement ontwikkeld. Het genieten begint al als je over de Waddenzee vaart en op het eiland loop je vanaf boot zo de natuur in. In 3 dagen loop je zo’n beetje het hele eiland rond en heb je alle mooie plekjes en landschappen van Terschelling gezien. Echt een aanrader voor stevige stappers. Eind 2017 heb ik de tocht zelf gelopen, hier kun je mijn blog lezen. Woest aantrekkelijk wandelavontuur

En er is nog zoveel meer…..

Dus ik heb ook nog een wandel bucketlist. Zo wil ik heel graag de GR20 lopen, een befaamde route over Corsica. Maar ook Nepal, de Lofoten en het Noorderlicht staan op mijn verlanglijstje.

Wat staat er op die van jou?

Wandeltochten in het buitenland

Graag deel ik mijn passie voor wandelen ook met de deelnemers van SNP Natuurreizen. De Alpen zijn mijn favoriete bestemming, maar ook op andere Europese bestemmingen voel ik me thuis. Al bijna 15 jaar begeleid ik groepen voor SNP. Ik laat me daarbij graag inspireren door het verhaal dat het landschap vertelt. Van ligging en bodem tot klimaat en natuur, met alles wat er leeft. Zo is het karakter van elke streek uniek. En het mooie van wandelen is dat je de tijd kunt nemen om er bij stil te staan.

Bestemmingen in 2019

14 – 21 september 2019 Oostenrijkse Stubaital. We wandelen over alpenweiden, door frisse hellingbossen, diepe dalen en het ruige hooggebergte met ijzige gletsjers. Door het gebruik van lokale bussen en liften is het een lichte reis. Het bezoek aan Innsbruck en de heerlijke wellness faciliteiten in ons hotel maken deze reis helemaal af.

12 – 19 oktober 2019 Provence en les Alpilles. Dit is een heerlijke luxe en lichte SNP- wandelreis in de voetsporen van Van Gogh. En natuurlijk volop genieten van de kleuren, geuren én smaken van de Provence.

Wandelroutes in Nederland

Wandelnet

Wandelnet zorgt met ruim 700 vrijwilligers voor het uitzetten en beheren van een groot aantal wandelroutes en streekpaden in Nederland. Op hun site kun je gemakkelijk routes bekijken, downloaden en printen. Ook brengt Wandelnet boekjes uit met daarin de routes in detail beschreven. Ook de bekende NS routes en bijvoorbeeld het Trekvogelpad worden door Wandelnet beheerd. https://wandelnet.nl/

Wandelzoekpagina

Ontdek Nederland met meer dan 5000 gratis wandeltochten. Dit is echt een walhalla als je van wandelen houdt. Van trage tochten, Klompenpad en Pieterpad en Trekvogelpad, hier vindt je ze allemaal op rij. https://www.wandelzoekpagina.nl/

NS Wandelroutes

Sinds jaar en dag biedt de NS een groot aantal dagtochten en enkele tweedaagse routes aan. Een groot voordeel hiervan is dat je vaak van A naar B loopt, zodat je niet op hetzelfde punt hoeft terug te keren en je geen rondje loopt. Elk jaar worden er nieuwe tochten toegevoegd en vallen er andere weer af. Maar gelukkig is er online een levendig aanbod van ‘oude NS wandelroutes’ te vinden. https://www.ns.nl/dagje-uit/wandelen#/

Route You

Route You is een platform voor en door gebruikers. Het leuke van Route You is dat je hierdoor een heel divers aanbod van lange en korte wandelroutes hebt. https://www.routeyou.com/nl-nl/route/search/2/wandelroutes-zoeken

Natuurmonumenten

Natuurmonumenten biedt meer dan 250 wandelroutes aan. Voordeel van deze routes is dat ze een duidelijk begin en eindpunt hebt en vaak ook op borden staan aangegeven. De lengte is ook heel variabel, maar meestal geschikt voor iedereen. https://www.natuurmonumenten.nl/routes

Staatsbosbeheer

Staatsbosbeheer biedt meer dan 600 wandelroutes aan in hun gebieden. Je kunt ook met de boswachter op pad. Deze excursies zijn meestal niet gratis. https://www.staatsbosbeheer.nl/routes

Loop op zeker!

Loop op zeker

Ga je liever niet alleen op pad omdat je jezelf niet vertrouwd met de route en kaart? Ben je bang te verdwalen of vind je het gewoon lastig een goede route te vinden of te volgen? Wil je beter leren kaartlezen zodat je altijd weet waar je bent tijdens je wandeling? Of wil je leren navigeren met een GPS of wandelapp op je smartphone? Of wil je nog een stapje verder en zelf een tocht bedenken en leren plannen? Alles kan in de mini-masterclass ‘Loop op zeker’. Voor slechts € 90 ga jij volgende keer ook vol zelfvertrouwen op pad. Of meld je aan voor de workshop met maximaal 8 deelnemers. Samen leren is leuk! Kijk op de Agenda wanneer de volgende workshop is.

[button size=”large” target=”_self” hover_type=”default” text=”Ja, ik wil op zeker lopen!” link=”#loopopzeker” custom_class=”kleinebutton” color=”#ffffff” background_color=”#0f8d44″ hover_background_color=”#000000″ border_color=”#0f8d44″ hover_border_color=”#000000″ border_radius=”0″ hover_color=”#ffffff”]
Laatste berichten
[latest_post type=”minimal” order_by=”date” order=”DESC” category=”nieuws” number_of_posts=”4″]

Wandelen met anderen

Groepswandelingen

Wandelsite

‘Wandelen met gezelschap’ is het motto van de wandelsite. Het lidmaatschap is in principe gratis, maar je betaalt per wandeling € 2,50 via een strippenkaart. Werkt heel handig. De leden organiseren zelf wandelingen en eens per maand wordt de kalender aangepast. En zo kun je overal in Nederland een wandeltocht uitzoeken met elke keer weer ander gezelschap. http://www.dewandelsite.nl/

Wandelpool

De Wandelpool is voor mensen die van wandelen houden en het gezellig vinden om dat met een groep te doen. De deelnemers (abonnees) organiseren belangeloos wandeltochten waaraan andere Wandelpoolers gratis mee kunnen doen. Je moet echter wel lid worden. https://www.wandelpool.nl/

KWBN

Bij een wandelvereniging van de KWBN kun je kennismaken met verschillende wandelvormen en meedoen aan wandeltrainingen, recreatieve wandelingen, wandeltochten, wandelreizen of extra activiteiten, zoals kaartavonden, fietstochten en gezamenlijke uitstapjes. Op hun site kun je per provincie en plaats zoeken. https://www.kwbn.nl/

Alleen of samen?

De een zegt nooit alleen te willen lopen en de ander trekt er het liefst alleen op uit. Natuurlijk is wandelen de perfecte manier om eens goed bij te praten met je geliefde, vrienden of familie. Maar soms heb je even niemand om mee te gaan wandelen, terwijl je enorm veel zin hebt om naar buiten te gaan. Misschien is dat een buitenkans om eens te ervaren wat solowandelen je kan brengen? Volle aandacht voor de natuur om je heen; geuren, kleuren, geluiden en wellicht wat meer kans op wild. Maar het is ook heel prettig als je bijvoorbeeld de gedachten in je hoofd wat wil laten verstillen. Wil je toch graag in gezelschap lopen? Kijk dan eens bij wandelen met anderen’, een laagdrempelige manieren om gelijkgestemde wandelaars te vinden.

Ja, ik wil op zeker lopen en meer informatie over de mini-masterclass
Loop op Zeker (€ 90)

Neem dan nu contact met me op voor meer informatie!

    Nieuwsbrief

    Meld je aan voor de nieuwsbrief van Wandelen Werkt en ontvang gratis de mindfulnessoefening “De Boom”. Deze geeft je al direct inspiratie en kracht.