Zwerfwandeltocht Veluwezoom

mensen in bos in gesprek

Zwerfwandeltocht Veluwezoom

Het was een waterkoude, mistige, bijna druilerige, dag eind november. Meer november kan het eigenlijk niet worden. Toch kwamen mensen uit alle hoeken van het land om samen te struinen over de flanken van de Veluwezoom. We starten op 25 november in de Orangerie van Dieren. Daar drinken we ons met warme koffie wat moed in om op pad te gaan. We bevinden ons op het meest zuidoostelijke puntje van de Veluwe. Daar waar de bossen en het rivierenlandschap elkaar raken gaan wij op pad.

groep mensen in bos

Na een korte wandeling door het Carolinapark en de beklimming van de nieuwe traverse over het spoor verdwijnt de torenspits van de Dierense kerk als snel in de mist en worden we verrast door de gouden tinten van de beukenlanen in herfsttooi. Onze eerste top is de Carolinaberg. Het 50 meter hoge middelpunt van het Sterrebos werd vernoemd naar de dochter van Willen IV en Anna van Hannover. Welke van de 14 lanen zullen we nemen?

We kiezen voor de statige Koningsweg en passeren en passant de Lange Juffer. Het twee meter brede betonnen pad kan ons struinwandelaars niet bekoren. We tikken de Prins Willemberg af op 68 meter boven NAP, die in de vorm van een wagenwiel is aangeplant. Daarna dalen we af naar de  Middachter Bossen, in de hoop wat wild te spotten. De stilte, de mist en het lage sparrengroen versterken het mystieke gevoel. De Veluwe heeft ons in zijn greep.

De Carolinahoeve is daarna natuurlijk een niet te missen pleisterplaats. Zeker met dit weer wel verdiend. Daarna vervolgen we een tweede stuk Koningsweg die hier nog origineler oogt met zijn smalle doorgang. Het karrespoor met flink hoogteverschil moet in vroeger dagen een heuse uitdaging zijn geweest voor ruiter en koetsier. We slaan af om de onzalige bossen te doorkruisen en langzaam maar zeker stijgen we net boven de 100 meter bij de Brootbult.

Dan bereiken we de heidevelden van het Herikhuizerveld, bij ons beter bekend als de Posbank. De bank van mijnheer Pos houden we een korte pauze. Het uitzicht kan hier prachtig zijn, maar vandaag zien we slechts het begin van de aflopende smeltwaterdalen door de heide. De rest gaat op in de mist. Na een mooie lange slinger over de hei dalen we af naar Heuven. Een van de landgoederen die de Veluwezoom sieren. Net voordat de schemer invalt besluiten we de tocht bij het bezoekerscentrum in Rheden. Het was in ieder geval een topdag, met veel hoogtepunten!

mistig landschap posbank

Met veel dank aan Marieke Klosters voor de foto’s.

Geen reactie's

Geef een reactie

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Wandelen Werkt en ontvang gratis de mindfulnessoefening “De Boom”. Deze geeft je al direct inspiratie en kracht.