Zwerfwandeltochten 2018

wandelaars in kennemerduinen in de winter

Zwerfwandeltochten 2018

Zwerfwandelingen in aantocht

Mijn wandelingen verlopen nooit helemaal volgens plan en planning. Graag laat ik me onderweg verleiden om van de gebaande paden af te wijken. Om even een mooi uitzicht mee te pikken, dat leuke laantje in te slaan of het bos in te wisselen voor hei of duinen. Of andersom natuurlijk, want het is maar net hoe het landschap zich presenteert. De natuur is op z’n best als je erdoor verrast kunt worden. De schoonheid van alles wat bloeit en groeit, lichtval, vogelgeluiden en de (soms) weerbarstige elementen brengen de natuur tot leven. En wij genieten daar volop van!

Struinwandelingen zijn daarom uitermate geschikt voor natuurliefhebbers. Als je een kilometervreter bent of alleen komt om te kletsen, dan is deze wandeling waarschijnlijk niet geschikt voor jou. Want juist stilte en observeren zorgen ervoor dat je de natuur in volle glorie kunt beleven.

Ons motto is ‘Wandelen werkt voor je plezier!’en daarom organiseer ik vanuit Wandelen Werkt dit najaar een aantal zwerftochten door mijn favoriete wandelgebieden. De afstand van de tochten variëren tussen de 10 en 20 kilometer. We lopen op een ontspannen wandeltempo, met tijd voor de natuur en wat zich verder aandient. De kosten voor deelname zijn € 10,-. Aanmelden kan tot een week voor de tocht via marianne@wandelenwerkt.nl.

Zondag 28 oktober Verscheidenheid in de Vuursche Bossen (vol)
De Vuursche bossen zijn eigenlijk een lappendeken van voormalige landgoederen. Zo zullen we meerdere keren het bordje ‘Landgoed Pijnenburg’ voorbij zien komen. Elk stukje heeft zijn eigen sfeer. In het ene gedeelte loop je door een dicht en donker dennenbos. En verderop door een lieflijk open bos, waar de zon op de bodem valt. Beukenbossen afgewisseld met drassige gronden, heide en open landerijen. De Vuursche is één groot stiltegebied. En dat is bijzonder, zo dicht bij de drukke Randstad. Wie zich buiten de gebaande paden waagt, vindt er alle rust. Kortom een mooi gebied om heerlijk te dwalen! Startijd 10.30 uur.

Zondag 25 november De ‘onzalige’ bossen van de Veluwezoom
Een van mijn favoriete wandelgebieden is de Veluwezoom, geologisch gevormd in de IJstijd. Haar mooie lanen, pittige hoogteverschillen en gevarieerde begroeiing zorgen altijd voor verrassingen. Het mogelijk treffen met wilde zwijnen geeft onze wandeling in het oudste Nationaal Park een extra dimensie. We wandelen vanaf Dieren het bos in en dwalen uiteindelijk rond in de onzalige bossen. De naam van dit gebied zou komen van on-saelig, dat armzalig betekent. De grond was hier erg arm en er groeiden voornamelijk eiken. Eeuwenlang oogstten de eigenaren hier eikenbast dat veel tannine bevat, een stof die werd gebruikt bij het looien van leer. De vele landgoedeigenaren in het gebied, het Hof te Dieren, De Middachter bossen, hebben hier volop bossen en mooie lanen aangeplant. Bekende namen zijn onder anderen de Carolinaberg en de Carolinahoeve, genoemd naar dochter Carolina (1743-1787) van Prinses Anna van Hannover en Stadhouder Willem IV, de Prins Willemberg, de Koningslaan en natuurlijk de Lange Juffer. De Lange Juffer is een van de langste wandelpaden die er is, genoemd naar een rond naaldhout – en naar een juffrouw, die wij natuurlijk kennen als slanke den. Dwaal je mee door deze ongekend mooie bossen? Starttijd 10.30 uur.

Zondag 23 december Kerstwandeltocht Utrechtse Heuvelrug
Als de dagen op zijn kortst zijn maken we een sfeervolle kerstwandeltocht over de Utrechtse Heuvelrug. De wandeling eindigt met een kerstborrel en/of kopje soep. Meer informatie volgt binnenkort, maar zet de datum vast in je agenda!

27 januari 2019 Struinen in de Kennemerduinen
Dit prachtige gebied vormt een onderdeel van de Nederlandse kuststrook. Het Nationaal Park Zuid-Kennemerland is sinds 1995 één van de 20 nationale parken in Nederland, parels van de Nederlandse natuur. In het uitgestrekte bos- en duingebied tussen Haarlem en IJmuiden kun je heerlijk dwalen. Er zijn veel korte routes uitgezet maar wij zullen al wandelend de ene aan de ander knopen en ontdekken wat dit gebied ons te bieden heeft. Starttijd 10.30 uur.

Dwaal je mee? Stuur dan even een mailtje aan Marianne@wandelenwerkt.nl. Je krijgt ontvangt dan een bevestiging en routebeschrijving naar het startpunt. Voor deze tochten heb je natuurlijk stevige wandelschoenen aan, ben je goed beschermd tegen de elementen en neem je voldoende water en proviand mee. Maar onderweg proberen we altijd een horecastop te maken.

Geen reactie's

Geef een reactie

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Wandelen Werkt en ontvang gratis de mindfulnessoefening “De Boom”. Deze geeft je al direct inspiratie en kracht.