We lopen meestal zonder er bij na te denken. Bijna iedereen kan het en doet het, maar lopen is eigenlijk heel bijzonder. We doen het om ergens te komen, omdat het goed voor ons is of omdat we het leuk vinden. Het is dus nuttig of plezierig.

Als je inzoomt op het plezier van wandelen, zien je dat het een belangrijk deel van onze buitenrecreatie vormt. We wandelen meestal gewoon omdat we buiten willen zijn. Het geeft ons een gevoel van vrijheid waarbij we graag de natuur en onze omgeving ontdekken. Maar wandelen is ook supergoed voor je gezondheid en het helpt om je stressniveau te verlagen. We zoeken al wandelend ontspanning als we ons hoofd leeg willen maken en lopen we buiten om onze conditie op peil te houden. Het brengt je dus niet alleen ergens, het is ook nog goed voor je. Met andere woorden, wandelen werkt! Hoe zit dat precies?

 

30 minuten per dag

Als je meer dan een halfuur per dag wandelt, draagt het al bij aan een gezonde levensstijl. Je wandelt zo naar een gezonder gewicht, een sterker lichaam en verlaagt de kans op aandoeningen en ziektes. Bovendien is het voor de meeste mensen niet blessuregevoelig. Ook helpt de dagelijkse wandeling je om lekker in je vel te zitten en het stimuleert je brein.

Zo draagt wandelen ook bij aan een gezondere bevolking. Het heeft zelfs een positief effect op onze economie omdat we onderweg nog wel eens wat besteden. En omdat je naar buiten gaat, levert het ook nog een sociale oogst op als je anderen ontmoet of op stap gaat met iemand. Daarmee levert het ook direct een bijdrage aan ons sociale stelsel. Met meer mogelijkheden om in de buurt te wandelen, zouden we deze effecten vast nog kunnen vergroten.

Wandelen is daarmee een populaire, laagdrempelige activiteit die waardevol is voor jou persoonlijk en voor onze maatschappij. Wandel mee en ontdek hoe wandelen werkt voor jou en wat voor jou de waarde van wandelen is.

Het hele artikel met onderzoeksresultaten kun je nalezen bij Wandelnet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *