Nederland is een nieuwe wandelroute rijker! De door mij ontwikkelde Heuvelrughike is een fantastische wandelervaring. Deze vijfdaagse wandeltocht biedt je een unieke beleving van het typisch Nederlandse stuwwallenlandschap. De meeste mensen kennen de Utrechtse Heuvelrug, maar dat is maar het halve verhaal. Oók Noord-Holland hoort echt bij de Heuvelrug.

Veel mensen vragen hoe ik ertoe gekomen ben dit te ontwikkelen. Ik ben een avontuurlijke wandelaar. Start vaak met een geplande route, maar laat me onderweg graag verleiden door het landschap. En het leuke is, hoe meer je in het landschap duikt, hoe meer je daar de historie van het land én de mensen erin terugziet. Ik was nooit iemand van de geschiedenisboeken, maar op deze manier heb ik ons eigen verleden (her)ontdekt.

En zoals ik niet zo van de vaste routes ben, zo ben ik ook niet van de provincie grenzen. Ik heb het altijd raar gevonden dat er een Utrechtse Heuvelrug is, terwijl geologisch de Heuvelrug helemaal doorloopt tot het Noord-Hollandse Huizen. Een flink deel van de Heuvelrug ligt dus gewoon in Noord-Holland! Dat mag wel eens wat bekender worden, dacht ik.

En dus stapte ik twee jaar geleden in Huizen uit de bus om aan de wandel te gaan. En ’s avonds zocht ik informatie bij elkaar over dit stuk Nederland. Zo ontdekte ik dat het stuwwallenlandschap echt uniek is in de wereld. En dat de landschappelijke verhalen die je onderweg tegenkomt eeuwen aan historie onthullen. Mijn verbazing was dan ook groot dat op dit traject, waarin je heel wat hoogtemeters kunt maken, nog geen lange afstandswandelroute bestond.

Ook ontdekte ik dat een schaapherder in 2008 met zijn kudde van Huizen naar de Grebbenberg liep. Hij deed er meer dan drie weken over vanwege alle obstakels die ze onderweg tegenkwamen. Inmiddels is de natuur op de Heuvelrug door een groot aantal ecoducten beter verbonden. De kudde zou het nu in een week kunnen lopen. Een mooie mijlpaal om bij stil te staan.

Mijn vader bracht mij de liefde voor het landschap bij. Ik heb het als mijn missie gesteld om mensen te verbinden met het landschap. Want ik denk dat als mensen het verhaal van ons landschap beter kennen, ze er ook zuiniger op zullen zijn. Daarnaast is wandelen ook super leuk en heel gezond. Op deze tocht ligt er 100 kilometer aan prachtige Nederlandse natuur op je te wachten. Ik wens iedereen die op pad gaat veel plezier!

Lees hier meer over de Heuvelrughike en download de etappes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *