De afgelopen dagen blijkt dat nog niet iedereen erin slaagt voldoende afstand te houden. Je ziet het op TV, maar ik zie ook mensen hier in het park die elkaar op onvoldoende afstand passeren. In tegenstelling tot de supermarkt of de bus, is afstand houden in de natuur juist heel makkelijk. Er is immers ruimte genoeg. Maar hoe benutten we die ruimte goed op de paden die meestal niet breed genoeg zijn?
Daar is hoffelijkheid voor nodig.

Maar ja, zou een oproep ‘wees hoffelijk’ wel gehoor vinden?, vroeg ik me af, als ‘houd afstand’ ook wordt genegeerd? Want de gebiedende wijs blijkt niet zo goed te werken. Daarom draai ik het om en heb ik een uitnodiging voor jullie. Een uitnodiging om extra te profiteren van de natuur én elkaar tegelijkertijd de ruimte te geven.

Want dezer dagen is het extra belangrijk de natuur met elkaar te delen. Voor de meeste mensen betekent dat even kort naar buiten, een wandeling of fietstochtje naar natuur of een groenstrook in de buurt. Hoe profiteer je optimaal van dat korte uitje en geef je anderen tegelijkertijd ook voldoende ruimte?

Creëer je eigen natuurmoment

Ga je wandelen of fietsen? Realiseer je dan dat de meeste paden niet breed genoeg zijn om elkaar op 1,5 meter te passeren. Zie je een tegenligger aankomen op een pad dat minder dan 2 meter breed is? Zoek dan een plekje van het pad af dat je aanspreekt en waar voldoende ruimte is voor jou. Ga op een paar meter van het pad met je gezicht naar de zon, mooi ontluikend groen of dat mooie uitzicht staan. Even helemaal genieten van het moment.

Voel de stevige grond onder je voeten. Hoe voelen je spieren? Zijn ze goed opgewarmd door het wandelen of fietsen? Misschien voel je de wind door je haren? De zon of regen op je huid, frisse kou op je gezicht? Ervaar bewust wat je kunt voelen. Verleg dan je aandacht van het voelen naar het luisteren. Pak het moment om echt goed te luisteren. Hoe laat de natuur van zich horen? Kleine geluidjes dichtbij of verder weg? Laat het eens bewust bij je binnenkomen. Verleg dan je aandacht naar de geur. Hoe ruikt de natuur eigenlijk? Kun je het voorjaar ruiken? En wat vertelt het jou? Verleg dan je aandacht naar wat je ziet. Misschien vallen er dingen op die je nooit eerder zag. Zo sta je letterlijk even stil bij de omgeving waarin je bent. De uitnodiging is om dit moment te ervaren met al je zintuigen. En zo op een veilige afstand van anderen, een verdiepend natuurmoment te ervaren.

Zo’n natuurmoment brengt je in contact met jezelf en laat de energie stromen. Het biedt je de kans kom de kracht van de natuur te ervaren. Je benut de ruimte die er is en profiteert tegelijkertijd van je eigen hoffelijkheid. En daar heb je hopelijk de rest van de dag nog profijt van.

Dus, ga met mate naar buiten, creëer afstand, maar geniet volop van jouw natuurmoment. Veel plezier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *