Natuur wordt vooral gewaardeerd vanwege zijn schoonheid. Maar uit onderzoek blijkt dat de natuur ook een sterk verlagend effect heeft op het stresshormoon cortisol. Het is dan wel belangrijk dat je in de juiste natuur bent. Want het blijkt dat sommige mensen zich prettiger voelen in ‘gecontroleerde natuur’, zoals een park en anderen juist floreren in uitgestrekte bossen.

Belangrijk daarbij is het gevoel van veiligheid dat wordt ervaren. Want een te groot of donker bos kan juist extra stress opleveren. En als je werkt in de natuur heb je ook weer andere effecten. Dus trek er op uit en ontdek in welk om voor jezelf te ontdekken in welk type natuur jij je prettig voelt.

En probeer dan dagelijks in jouw favoriete natuur te zijn. Zelfs 20 minuten per dag doet al veel. Want de natuur helpt ook je stemming te verbeteren en angststoornissen te voorkomen. Bovendien brengt het verlagen van je stressniveau allerlei extra voordelen met zich mee omdat stress grote invloed heeft op hart- en vaatziekten, je darmen en je geheugen. Een dagelijkst portie groen is dus een prima medicijn om je goed te voelen.

Wandelen Werkt is benieuwd de natuur voor jou werkt. Leuk als jij je ervaringen deelt met de hashtag #wandelenwerkt.

Het hele proefschrift van Agnes van den Berg hierover lees je hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *