wandelaars klimmen een hekje over op een dijk

“Hoe meer je loopt, hoe langer je leeft”, is de conclusie van het grootste onderzoek ooit naar wandelen. En lang leven willen we allemaal, toch? Maar dan natuurlijk wel in goede gezondheid. En juist dáár helpt wandelen bij. En moet je daar dan écht die 10.000 stappen per dag voor zetten? Nee hoor, zo blijkt uit een publicatie van Scentias. Wat wel waar is, is hoe meer je loopt, hoe groter het gezondheidsvoordeel. Mijn motto is niet voor niets wandelen werkt!

Groots onderzoek
De onderzoekers spitten de databases van 17 studies met in het totaal meer dan 220.000 deelnemers uit de hele wereld door. De belangrijkste conclusie van de meta-analyse is dat er een positief verband is tussen het dagelijkse aantal stappen dat iemand zet en de kans op overlijden. Ook voor overlijden door hart- en vaatziekten is dat aangetoond.

Zitten als ziekte
Stilzitten, zo ontdekten de onderzoekers, is één van de grootste risico’s op hart en vaatziekten en een korter leven. Weinig beweging blijkt zelfs de 4e doodsoorzaak wereldwijd! Zitten is daarmee eigenlijk net zo erg als roken of obesitas. Een gezonde leefstijl met meer bewegen en gezonde voeding kan ook medicijngebruik terugdringen. Dat is niet alleen goed voor jouzelf, maar het draagt ook bij aan het beteugelen van onze zorgkosten.

Minimaal 4.000 stappen
De onderzoekers stelden vast dat je met 3967 stappen per dag het risico op vroegtijdig overlijden al vermindert. En met meer dan 2.337 stappen per dag verklein je de kans op overlijden door hart- en vaatziekten al. En elke extra dagelijkse stap erbij, verlaagt het risico meer. Maar hoeveel loop je eigenlijk, als je 5.000 of 10.000 stappen per dag doet?

Afstand
De onderzoekers naar beweging gaan vaak uit van een gemiddelde staplengte bij vrouwen van 60 cm en bij mannen van 70 cm. Elke telefoon heeft wel een stappenteller. Kijk er eens op om te zien wat je dagelijks zoals loopt. Om een idee te geven hoe veel je loopt, heb ik op basis van een gemiddelde van 65 cm de afstanden doorgerekend:

Aantal stappen (65 cm per stap)

Afstand in meter/kilometer

1.000

650 m

1.539

1 km

4.000

2,6 km

7.692

5 km

10.000

6,5 km

15.385

10 km

20.000

13 km

Het ideale aantal stappen / afstand per dag kon nog niet onderzocht worden omdat er te weinig mensen met meer dan 20.000 stappen per dag deelnamen. Dus ik zou zeggen, aan de wandel allemaal zodat ze dat binnenkort ook weten!

Hier vind je de link naar de publicatie met daarin doorverwijzingen naar het onderzoek.