“Tijdens de voorlaatste ijstijd, zo’n 150.000 jaar geleden stuwden ijs en water massa’s stenen en aarde vanuit de Scandinavische landen op en vormden zo de Utrechtse Heuvelrug. Deze ligt niet alleen in de Nederlandse provincie Utrecht maar ook voor een deel in het Gooi, dat bij de provincie Noord-Holland hoort. Om precies te zijn strekt de Heuvelrug zich uit van Huizen aan het Gooimeer, een restant van de vroegere Zuiderzee, tot Rhenen aan de Neder-Rijn.

Dit stuwwallenlandschap kent aanzienlijke hoogteverschillen, wat het tot een aantrekkelijk en uitdagend wandelgebied maakt met uitgestrekte heidevelden, zandverstuivingen en dichte bossen. Het zuidelijke deel ervan is sinds 2003 een Nationaal Park. Behalve prachtige natuur biedt de Heuvelrug ook een schat aan erfgoed. Niet alleen ruim 4000 jaar oude grafheuvels of de Grebbeberg, waar tijdens de Tweede Wereldoorlog hevig gevochten is, maar ook grote landgoederen met hun statige beukenlanen.

De Heuvelrughike is de eerste aaneengesloten wandelroute die de hele Heuvelrug in zijn totale lengte van Huizen tot Rhenen doorkruist. Het traject van 92 km wordt verdeeld in vijf etappes van 18 tot 20 km waarvan de begin- en eindpunten met het openbaar vervoer bereikbaar zijn.

Hoewel de Heuvelrug midden in een druk en verstedelijkt gebied ligt, heeft de route een hoog zandpadgehalte en stiltegebieden, waar de afwezigheid van alle geluid hoorbaar is, zelfs dat van vogels. Om verdere versnippering van de natuur tegen te gaan, zijn ecoducten en faunapassages aangelegd. Ook de Heuvelrughike maakt daar gebruik van.

Het is jammer dat de route niet bewegwijzerd is, maar de bijbehorende wandelgids bevat nauwkeurige kaartjes en een gedetailleerde wegbeschrijving, helaas alleen in noord-zuidrichting. Wat we wel als nadeel ondervonden, was dat de achtergrondinformatie tussen de routebeschrijving is geplaatst. Daardoor staan de routebeschrijving en het bijbehorende kaartje meestal niet tegenover elkaar, zodat je telkens in de gids moet bladeren. Wij hebben dit ondervangen door de routebeschrijving als doorlopende tekst van www.wandelzoekpagina.nl te downloaden. Dit neemt niet weg, dat we zeer gecharmeerd waren van de Heuvelrughike, een route voor natuurliefhebbers.”

Namens de jyry, Christina Bloem

Download hier het juryrapport.